onsdag 28 januari 2009

En staffet går vidare.
Fick den här "pinnen" från en av mina läsare, Oliver Sture och hans blogg http://www.ordskav.se/
1.Vilken typ av löpare är du?
En som löper hellre än bra. Jag har insett att jag aldrig kan vinna något lopp, men istället kanske jag kan vara första eller bästa svensk på en del lopp. Jag gillar utmaningar. Jag är som humlan och dess flygning, jag borde inte kunna springa som jag gör men gör det ändå.
2. Hur länge har du löpt?
Det beror på vad man räknar med löpning.
Jag har inget vidare bollsinne och var/är lite större så på högstadiet hade jag en förstående gympalärare som när det var handboll eller fotboll, sade åt mig att springa en runda i stället. Sedan blev det så att jag till och från sprang några km för att hålla mig i lite form så att säga. Riktigt började det sedan med ett första Lidingölopp 1991, 35 år gammal.
3. Hur mycket löper du per vecka?
Det är allt mellan 0-184 km. Ibland är jag på tjänsteresa och då passar jag på och låter kroppen vila, och vissa veckor springer jag desto mer. Fast normalt försöker jag få ihop 60-70 km.
4. Vilket är ditt “feelgood” tempo?Det är svårt att säga, det är olika. Ibland känns det fantastiskt att springa i 7.10 tempo för att andra gånger gå som tåget i 6.30 tempo. På tävling, när jag oftast vilat en vecka innan, är det 6.00 tempo.
5. Vid vilken ålder började du springa?Om man räknar på alvar var det när jag var 35 och sprang mitt första Lidingölopp och året därpå första maran.
6. Vilka andra sporter utövar du regelbundet?
Det blir inte tid över till så mycket annan sport. Och för den delen är jag inte sportintresserad.
7. Vad måste du ha med dig på ett pass?
Det är väl hyfsade skor och kläder efter förhållandet. Periodvis musik,
Och så är det väl hunden i så fall, kompis. Fast det blir enklare att springa utan honom, men han behöver ju motion han med.

8. Varför springer du?
För att klara ryggen. I mitten av 80-talet fick jag besked att jag har en ”utsliten” rygg och att det gällde att träna, det var det ända som skulle hjälpa. Började med skidor, men vintrarna var så dåliga att jag gick över till något mindre väderberoende. Det är därför också som jag säger att jag ”springer för livet”.
9. Har du någon gång ljugit för att få springa?
Inte vad jag kan minas. Och har väl inte behövt det heller.
10. Hur ofta köper du skor?
De senaste åren har jag varit sponsrad när det gäller skor, har nästan blivit 2 par om året. Innan köpte jag nog bara ett par om året. Det är inte så lätt att få tag på skor, och bra skor, i stora storlekar, 49.
11. Hur ofta köper du annan löprelaterad utrustning?
När det mer eller mindre är nödvändigt. Strumpor använder jag tills de är fulla med hål. Svårt att få tag på stora storlekar. Vissa andra kläder kan också vara problem i stora storlekar.
Inför ökenloppen brukar jag se om jag kan hitta något som väger några gram mindre än det jag haft tidigare.

12. Var/hur handlar du utrustningen?
Det är olika. Både i affär och på nätet, både i Sverige och utlandet. Det beror på var jag hittar något spännande och intresant
13. När föredrar du att springa?
Föredrar och föredrar. På vardagarna vill jag ha rundan avklarad innan jag ska äta middag, vilket innebär att jag ska iväg senast 16.00. På fredagar något tidigare eftersom jag vill ha till en längre runda då. På söndagarna blir det långrunda på förmiddagen. På sommaren kan jag ibland vänta till på eftermiddagen för att få det så varmt som möjligt för värmeträningens skull.
14. Hur ofta tävlar du?
Marathon, när jag tycker jag har tid och det känns bra. Brukar inte föranmäla mig, det kan ju komma något med jobbet emellan. Eller också kan det dyka upp en resa med ett marathon i närheten.
Och på senare år 1-2 längre distanser, gärna öken.

15. Vilka distanser?
Under marathon tycker jag inte det ger mig något. Upp till i stort sett ½ marathon kan ju vem som helst så att säga springa. Men för att springa marathon måste man kämpa mer.
Ökenloppen på 230-250 km på en vecka. Har börjat känna på 100 milare.

16. Vilken är favoritdistansen?
Det är avgjort ökenloppen. Men för att komma dit tycker jag att jag behöver några maror om året.
17. Har du ett mantra som du rabblar i huvudet?
Nej inget fast återkommande. Ibland kan det bli låten ”dont worry, be happy” eller när det blir riktigt tufft dyker ”Vi ska klare av det….” upp, eller ”tiger ragg”.
18. Vad dricker du?
Förra året var jag noga med kolhydratdryck på i stort sett alla rundor. Jag springer ju sälla mindre än 1,5 timma. Men i år kör jag bara med vatten.
19. Springer du helst i grupp eller ensam?
Jag har inte hittat någon som springer i min ”speed” så det bli alltid ensammen (med kompis, han har inger val). Och så kan jag bara ge mig ut utan att behöva bestämma tidpunkt med någon.
20. Hur återställer du dig efter ett långpass?
Ofta tar jag en ”recover” drink direkt när jag kommer hem. Det är pulver med en massa protein och kolhydrater. Sedan gärna några baljor kaffe och hembakat matbröd. Och sedan en liten stund på soffan.
21. Vilken snabbhetsträning föredrar du?
Snabbhetsträning vad är det? Skämt åsido, oftast mal jag bara på. Jag vet att jag egentligen borde köra något annat. Det kan bli ett par korta perioder på året då jag kör ett intervall pass i veckan.
22. Vart blir du oftast skadad?
Skadad vad är det? Springer man som jag är det nog inte så stor risk för skador.
23. Vilket lopp drömmer du om att springa?
Det är en svår fråga. Man hittar så många lopp på nätet som skulle vara kul att springa. Men jag drömmer om att springa tvärs över USA solo. Kanske om ett par år när jag ska bli löpare på heltid.
24. Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?
Det är svårt. Jag springer ju alltid ensam, även i de största loppen. Jag har svårt att springa och prata samtidigt oberoende av farten. En snygg tjej skulle alltid liva upp. Men jag vågar ju inte nämna någon speciell för jag vet ju inte om frugan får för sig att för en gång skull läsa bloggen.
25. Vilken idrottsstjärna skulle du vilja springa med?
Jag vänder på frågan, vilken idrottsstjärna skulle vilja springa med mig?
Att få känna hur det är att hålla på och springa maran på nästan 5 timmar. Att få vara ute i en öken på natten med en alldeles fantastisk himmel. Att springa en ökenetapp i slutet på loppet när energin är så slut att man ser mathägringar och ber till Gud. Det kan man kalla att idrotta.

26. I filmen om dig, vem spelar rollen som du?
Jag har svårt att komma ihåg namnen på skådespelare, men även jag tycker nog att Tom Hanks skulle passa som mig.
27. Vilka tre löp/träningsbloggare utmanar du?
Det verkar som om det redan är så många som haft den men...
Jag skickar den vidare till en av dem som tydligen följer min blogg, Magnus. http://runningmange.blogspot.com/. Hoppas du har tid och svara.

2 kommentarer:

Oliver Sture sa...

Kul att du antog min utmaning. Trevligt att läsa. Förresten, när är din profilbild tagen och i vilket sammanhang? Är det Chefrens pyramid bakom Sfinxen, eller är det Cheops?

Magnus sa...

Självklart ska jag ta mig tid att svara. Ge mig bara nån dag eller två.